Het geothermisch warmtenet waar sinds vorig jaar aan gewerkt wordt in Mol en Dessel en dat het eerste in zijn soort moet worden in Vlaanderen, zal lang niet zo uitgebreid worden als het aanvankelijk werd voorgesteld. Dat meldt de gemeente Mol. De geothermiecentrale levert onvoldoende vermogen om het hele netwerk te voeden, klinkt het.
Het oorspronkelijke plan omvatte - tegen 2022 - zowat 30 kilometer aan ondergrondse buizen, waar vanuit een geothermische centrale van Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in het gehucht Donk warm water voor verwarming en sanitair zou stromen naar 2.000 appartementen, scholen, bedrijven, instellingen en woningen.
De meest recente boring in Donk levert echter niet de verwachte opbrengst, klinkt het nu. De gemeentebesturen zaten over de kwes tie samen met Vito en distributienetbeheerder Fluvius en de plannen zullen worden bijgestuurd.
"De bestaande plannen voor het uitgebreide netwerk dat Mol en Dessel zou omvatten, worden 'on hold' geplaatst", meldt de gemeente Mol. "Alle betrokken partijen analyseren en onderzoeken de komende maanden welke rol ze in de toekomst blijven spelen voor de verdere ontwikkeling en toepassing van deze duurzame en veelbelovende technologie.
" De geothermiecentrale heeft volgens de gemeente wel al aangetoond dat de technologie in kwestie werkt en potentieel biedt. Ze zal in ieder geval wel worden ingezet voor het voeden van de eigen gebouwen van Vito, de nabijgelegen Atoomwijk en de gebouwen van het nucleair onderzoekscentrum SCK-CEN.
Voor de rest van het netwerk werden sowieso al tijdelijke aardgasinstallaties voorzien in afwachting van de latere aansluiting op het warmtenet. "Fluvius bekijk met alle betrokken partijen hoe en op welke termijn we zullen overschakelen naar een duurzame energiebron", klinkt het daarover. (Belga)